Thursday, December 3

BERDUA LEBIH BAIK, BERTIGA LEBIH BAHAGIA

ASSALAMUALAIKUM W.B.T.

Ada maksud tersirat di sebalik tajuk di atas. Ada yang ingin meneka? Tak perlu...Saya lebih suka berterus terang. Apatah lagi, ini adalah berita baik yang ingin saya kongsikan bersama anda semua.

Lihat gambar di bawah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Alhamdulillah...

Fakta 1 : Saya PREGNANT!

Fakta 2 : Saya PREGNANT kali ketiga bagi tahun 2009!

Fakta 3 : Saya PREGNANT lagi setelah mengalami dua keguguran pada April 2009 dan Julai 2009!

Fakta 4 : Saya PREGNANT kerana tidak pernah jemu meminta kepadaNya, dan kerana Dia mengasihi saya...Maka Dia mengurniakan saya nikmat yang tidak terhingga ini.

Saya hilang kata-kata untuk menzahirkan perasaan saya ketika ini. Saat dua line merah itu terpampang di depan mata, saya sudah kehilangan kata-kata. Berkali-kali saya gosok mata, berkali-kali juga saya mencubit lengan kanan dan kiri. Tak cukup dengan itu, saya tunjuk pada Abang agar dia dapat mengesahkan kewujudan dua line itu. Malangnya suami saya terpinga-pinga. Siap tanya saya balik, apa beza dua line dengan satu line. ( Dah banyak kali saya bagitau, kalau dua line maknanya pregnant. Kalau satu line, maknanya tak pregnant) . Silap hari bulan, benda alah pregnancy test tu pun dia tak tau, walaupun dah banyak kali saya bagitau.Hehehe...

Sudahnya, saya paksa Abang bersiap dan kami ke klinik berdekatan rumah. Biar doktor mengesahkan. Alhamdulillah...Doktor mengesahkan saya PREGNANT! Tell you what, doktor pulak yang over excited bertepuk tangan. He's so happy for us...Kalau doktor yang takde hubungan kekeluargaan dengan kami pun happy, apatah lagi saya dan suami. Pastilah super happy! Bersyukur kepada Allah SWT kerana segala yang berlaku ini adalah dengan izin dariNya.

Saya berdoa mudah-mudahan dua tragedi keguguran itu tidak berulang lagi. Saya mohon kepada anda semua agar dapat sama-sama mendoakan agar bayi dalam kandungan saya ini selamat dilahirkan, seterusnya membesar sebagai anak yang soleh/solehah.

Ada apa-apa nasihat yang ingin dikongsikan? Please...Kongsilah bersama saya. SHARING IS CARING.

Sehingga bertemu di lain waktu.

WASSALAM

29 comments:

Kak Ngah said...

Syukur alhamdulillah. Jaga diri baik2. Jadikan peristiwa dulu sbg pengajaran utk kali ini.

ASYIQ said...

Salam dik Na,

Nampak tajuk aje akak terus masuk, macam dh agak dah isi entry Na ni....


Perkataan yg keluar dr mulut akak...alhamdulillah....(speechless)


Akak tahu bagaimana happynya Na dn suami dgn berita ni.....akak yg membacanya pn rasa happy....tahniah Na.


Na kena beringat2 pd beberapa perkara:

1. Control emosi....tenangkn fikiran,bykkan berdoa dan jgn terlalu excited. Ini pn tak baik utk kandungan.


2. Jaga pergerakan...mgkn Na jenis yg sensitif, tak boleh lasak2....so kena beringat.


3. Jaga makan....jgn mkn benda2 yg sifatnya 'tajam' (rasanya Na lebih maklum.) Air dlm tin bergas jgn minum.Tanya org tua2...kdg2 doktor pn kurang prihatin pd perkara2 ni...


4. Kawal pengambilan ubat2an....ini pun kalau Na ada mengambilnya.


5. Sila makan mknan berkhasiat. Mungkin yg ini Na lbh maklum.


6. Teruskan solat hajat dan berdoa spy kali ni kandungan Na selamat hingga melahirkan pd sembilan bulan yg akan dtg. Selalu baca Quran.


p/s akak dpt merasakan terujanya krn akak pn skrg sdg menantikan kandungan yg keempat.....belum ada rezeki jg walau yg bongsu sudah nk msk 9 thn. Akak pasrah....

Zyma Saad said...

Salam Na.....

Tahniah ye. Berhasil juga akhirnya usaha dan doa Na.

Jaga diri elok2. Jgn stress2 ye.

:)

Jasnia said...

Ngah...Thank you so very much :)

Kak Asyiq...> Insyaallah, Na ikut segala nasihat akak. Doktor pun pesan benda yang sama juga . Thanks for sharing.

Takpe, Insyallah tak lama lagi ada jugak la rezeki akak untuk yang keempat tu. Kita sama2 berdoa kepadaNYa.

Kak Zyma...> Alhamdulillah...Thanks sis :)

Kak Z

LuN said...

TAHNIAH!
Jaga diri baek2, jgn buat keja berat.

mak dah tau belom ni?

ArPeGGiOS said...

berita gembira. syukur sangat pada NYA. Jaga diri baik-baik tau. Jangan lasak sangat. 3 bulan pertama nih banyak risiko. makan makanan yang berkhasiat. jangan stress pikir hal yang remeh temeh sebab orang mengandung nih jiwa dan perasaannya sensitif.

selamat enjoy & menikmati pengalaman manis sewaktu mengandung.

AYU IDRIS said...

Alhamdulillah....Syukur dengan berita gembira ini.Maha Suci Allah yang mengkehendakkan sesuatu berlaku! Tahniah buat Na dan suami...
Sekadar berkongsi ilmu, akak nak tambah sikit panduan daripada sis Asyiq....

1. Makan makanan yang boleh tambah darah eg hati, sayur bayam. Penting utk tambah Haemoglobin (Hb) kita especially masa nak bersalin nanti takut tak cukup darah.

2. Seboleh-boleh minum susu ye utk kuatkan tulang dan gigi kita...kalau tak minum, silap2 gigi "hilang"..hehehhe..

3. Banyakkan minum air masak di awal pregnant sebab time ni lah kita cepat dan senang kena pykt kencing kotor...

4. Kalau Na ada alahan yang teruk, makanlah cream cracker dan jugak buah anggur merah. (akak alahan teruk sgt2 dan benda2 ni aje yg boleh mkn) utk bagi tenaga...at leastla dpt makan jugak...

5. Akak masa pregnant kali ke 3 baru2 ni makan spirulina. Elok utk berikan tenaga dan alhamdulillah, anak kali ni tak kena jaundice.

6. Last but not least, jaga diri baik2 ye...

Semoga panduan yg akak share tadi ada manfaatnya buat Na....semoga semuanya selamat, InsyaAllah! Amin...

alang said...

Ni blog Kak Na eh. La, Ingatkan blog sapa tadi. Bila baca entre sebelum entre ni baru tau kata ni blog kak Na. Apapun, saya tumpang gembira kak Na ngandung. Ingatkan gambar benda apa tadi. Rupanya pregnant test eh. HEhe. Apapun jaga diri leklok ya. Tapi rasanya klau kakNa tak jaga diri elok2 mesti kena berleter ngn Husband punya. hehehe.

Jasnia said...

Lun...>Thank you. Mak mesti la dah tau. Lepas doktor dah sahkan akak pregnant, terus abg jas call kaklong, akak call mak :)

Kak Miza...>Alhamdulillah, Amin :)

Kak Ayu...>Thanks kak, semua info ni memang berharga bagi Na :)

Alang...>Yup, blog akak la dear...Anyway, thanks alang. Insyaallah akak jaga diri baik-baik. Abang akak pun jaga akak dengan baik... :)

Yanmie said...

salam kak,

syukur alhamdulillah..hepi sgt yan nie dpt tau akak peknen..

jaga diri, mkn, minum, tido semuanya kena cukup..jgn buaat keje berat2..sbb skrg nie akak dlm zon fragile. beringat selalu..kadang mknan kena tgk gak..jgn mkn yg tajam2..mcm nenas, air tebu, air kelapa..dan bnyk lagi..yan pun x ingat dh..hehehe..tp benda tu blh mkn masa last2 peknen dh..memula mmg x blh..

take care tau..muaahhss..

ASE1 said...

Salam Na ..

tahniah dgn berita gembira tu . Jaga diri baik2 ..

ASE1 said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Ingat.... Jus Mate x boleh minum. hahahaha......

Kak Lieza.....

Anonymous said...

Ingat.... Jus Mate x boleh minum. hahahaha......

Kak Lieza.....

Tirana said...

Tahniah Na...jaga diri baik-baik..berdo'a banyak2...

Ariffin Saidin said...

Tahniah Jasni dan Dina, Semuga mendapat zuriat yang Soleh InsyaAllah. Banyakkan sembahyang hajat .

Abd Razak said...

Salam...:)

Tahniah...didiklah anak tu ketika dia masih dalam rahim dgn membaca al-quran, berzikir dan sebagainya

Abgbent said...

Salamelekom,wbt adikku NaShari yg berseri2.

Wah! Tahniah!. Kalau Dr. tu excited, abg pun turut gak excited sebenarnya. Heheheeee

Gitau bro Jasni yang abg pesan, jaga adik bebaik... usah terover buat kerja dan usah dibiarkan blogging! sepanjang masa, nanti stresss tak pasal2 plak. OK.

Moga adik dan kandungan sentiasa sihat dan disinari lembayung NYA sentiasa. Opss.. buat bro Jasni juga.

Terpinga2 gak melihat blog ni memula. Dah berubah dari Seharum Kayu Manis menjadi Diari Jasnia. Rasanya lagi baguslah Diari Jasnia ni. Macam kena2 jer ngan jiwa adikku NaShari yang sememangnya berseri2. Jasnia... Wah! indah nama nie.

fzi said...

Salam Na...
Tahniah ya...akak tumpang gembira...
Harap na jaga kesihatan, awal2 ni kena extra careful....

Akak baru tau citer na tukar blog, tak perasan na buat blog baru Diari Jasnia. Hari tu ada terbaca citer na dekat Seharum kayu manis pasal penceroboh tu...ingatkan dapat settle bila tukar password...rupanya si dia yang pandai2 pegi tukar password kat blog orang ya na.... takpe la ya, sabar la... rite akak doakan success buat Diari Jasnia..... :)

en_me said...

sonoknyerr pregnant akak tewww.. ehehe, salamm

Jasnia said...

To all...> Thank you very much. Insyaallah Na akan ingat segala pesanan dari semua. Terima kasih juga atas doa dari anda semua. Semoga Allah merahmati hidup kalian. Amin... :)

Hamizah said...

congrats,na.take care yourself.tumpang gembira..

Anonymous said...

Ingatkan tadi bedua sbg istri tambah jadi bertiga...mana lah tau kut2 suami tambah lagi satu..nak cukup koota...Anyway...tahniah le ye..jgn mare

IxoR@ said...

Sis,

Sy tumpang gembira....

Semoga sentiasa dlm keadaan sihat sejahtera ya...

;D

cHeRyNa PiReS said...

Kak Na...Tahniah! Sha mintak maaf dah lama tak lawat blog akak atau blog baru nieh...streamyx demam la...

Seronoknya Sha dengar akak dah pregnant...nanti jangan lupa bagitau Sha update yeee:)

ummumishkah said...

Tahniah Na & Jas.. terlewat mengetahuinya tapi memang benar2 tumpang gembira! Take care kay... insaAllah satu tahun dgn baby kami nanti!

DUN Behrang 2020 said...

Tahniah...

Na dh ada pengalaman silam...gunakan ia sebaik mungkin...jaga kandungan kali ni sebaik mungkin...suami juga kena main peranan...ini saat yang paling membahagiakan...

Saya sekeluarga akan sentiasa doakan utk Na dan suami...

Tahniah untuk anda berdua sekali lagi! Tumpang gembira...

Sasha said...

Tahniah Na!!... Akak hepi dgr this news... Take care yea... rehat secukupnya

ain said...

Tahniah dan syukur Alhamdulillah!! Akak doakan semoga Na dan kandungan Na sentiasa sihat dan gembira!! Jg diri baik2 ye!!!